Monday, July 18, 2011

Gigi oh Gigi...sayangi sebelum terlambat....

owh sebenarnye byk gambo langkawi yang tidak di upload lagi disebabkan masalah kesihatan, commitment terhadap ofis dan rumahtangga dan diri sendiri. kah kah kah...(mcm bagus)...mcm lah ada orang nak nengok sgt heheheheh..tp apa salahnye lagipun nanti bile sesekali bukak balik post post yang di hupdate tuh sure tergelak nengok muke sendiri yang berangan di blog sendiri, dan karangan ayat yang perasan bagus tp tak berapa bagus. hehehheh

Oleh kerana harini takder mood sangat utk hupload gambo disebabkan GIGI SAKIT so kita nak citer pasal gigi lah. Kalau nak ikutkan gigi aku nih takde lah rosak byk cuma sebatang jek yang berlubang tp telah ditampal. Seumur hidup aku nih aku baru hilang 1 batang gigi sahaja tp die punye menyesal sebab cabut gigi geraham tuh sampai skrng nih terasa. rupenye rawatan akar atau Root Cannal treatment adalah alternatif kepada CABOT GIGI. mase aku cabut gigi aku yang sebatang tuh tak silap tahun 2005 kot...owhhh dah lama dah...AKU RASA SAYANGGGGGGG SGT...MENYESAL SGT...SEBUT SEBUT SAMPAI KE SUDAH....naper lah aku cabut sayang...dah ler sakit gile bile bius abis.

Punca gigiku itu dicabut adalah kerana gigi tersebut yang berlubang agak besar sehingga melibatkan lapisan pulpa...okay kite nengok gambo gigi kita yek (ada bakat jadi dentist ke nih...padahal bebanyak gambo rajah...gambo rajah gigi lah yang aku fail..sbb aku tak dapat bayangkan gigi yang putih tuh mempunyai nerve nerve yang ntah mana datangnyer...tetapi dalam hati aku tetap berkata SUBHANALLAH...sungguh detail ciptaaNya.....setiap benda / perkara yang diciptaNya utk manusia rupanya mempunyai functionnyer yang tersendiri...mari kita saksikan.....nah tu die..korang paham tak nih aku masih tak dapat bayangkan lagi nih....kekekkek (lembab!) aku nih jenis yang kena tengok visual sebenar baru paham kot...tp yang bertanda 'infected pulp' itu adalah yang aku maksudkan bila dah berlobang besor giginye maka ia adalah dalam dan itulah yang menyebabkan bila gigi atas berlaga dengan gigi bawah maka sakitnye sehingga ke urat mata...SAKITTTTT wei....SAKITTTTT...!
Cerita gigi aku berlubang dan dicabut tidak terhenti disitu saja..setelah hampir 4 tahun dicabut maka geraham yang lagi satu pula berlubang dan ditampal pada 2009. aku ingat kalau dah ditampal dah tiada masalah lain lagi...rupenye ada lagi cerita gigi sakit nih...gigi yang ditampal tuh boleh pulak sakit tetiba padahal die nyer tampalan tuh takder lah tercabut ke pecah ke...yelah masa aku tampal haritu pon doktor dah kata berlubang die beso tp doctor tampal dulu tp kalau lepas tampal nih sakit jugak maksudnye kena buat ROOT CANNAL. tp lama jugak lah selepas ditampal baru tahun 2011 nih die sakit balik...hrmmm kira dentist tuh pon jujur gak kalau setengah dentist mesti tahun 2009 tuh aku dah buat ROOT CANNAL dan melayang duit aku ler..! So pagi nih aku pegi klinik yang sama utk mendapatkan rawatan...sangkaan aku meleset, ingatkan gigi aku itu akan ditampal rupenye mmg doctor suggestkan aku buat ROOT CANNAL utk mematikan akar supaya gigi yang sakit tuh tak sakit dah....so doktor kater aku kena buat appointment dulu sblm buat rawatan dan doctor bekalkan antibiotik dan ponstan utk tahan sakit.....

So sebelum makan antibiotik yang diberi dentist pagi nih tadi , aku kena pastikan perot aku berisi...semua makanan aku takot nak masuk..makan roti yg lembut pon sakit sbb gigi tidak boleh berlaga..kalau berlaga ada GENJATAN LETRIK... so aku hanya makan half boiled eggs ah speking!...telur setengah masak le..tp kalau family aku panggil telur cair.....aku mmg suke telur tak kira keras ke cair ke hancur ke...sunny side up ke..owh sunny side up tuh telur mata lembu kekekkeke apasal tak mata kucing? sbb mata kucing tuh sejenis buah nanti orang keliru... hehehhe owh telur dadar pon aku suke makan ngan sardin eh aku dah nyimpang citer pasal telur lak nih..sambung balik ... aku minum bersama air teh suam...sbb yang sejuk tak boleh wei terasa mcm GENJATAN ELECTRIK....aku dah try dah...aku mmg jarang sgt sakit gigi boleh dikira lah selang 3 tahun jek aku sakit.....itupun masalah gigi berlobang le. masalahnye aku dah tampal dah gigi aku nih tampal die okay jek tak tercabut tp aku tak tau mana plak datang sakit nih...sesenang jek doctor suggest kan buat ROOT CANNAL sbbnye nak matikan akar gigi yang masalah itu. Cost utk ROOT CANNAL tuh lebih kurang RM500...itu belum campur dengan buat crown mahu menelan belanja sehingga RM700++....alamak itulah sbb tak jaga gigi kan dah nak keluarkan duit sebanyak itu....BOLEH DAPAT MEMACAM TAU HANDBAG KE ...heehehehh skang nih nak pakai duit tuh beli handbag tp gigi sakit atau buat ROOT CANNAL TP GIGI SAKIT....(buatlah pilihan yang bijak....duit boleh cari lagi...gigi mana boleh carikan)..eh aku masih tak dapat bygkan cemana gigi aku berlubang sbb yang cek gigi aku itu adalah dentist die jek yang tau betapa hodohnye gigi aku....hehehhehe......tp aku ada gambo utk gigi berlubang nak nengok tak...
banyaknye lobang...hehehh nih bukan gigi aku lah...gigi aku yang sakit tuh gigi geraham atas dan bukannye banyaktuh lobang die..takkan nak soh dentis ambil gambo gigi aku utk diupload ke dalam blog aku...buat nyer die buat extra charges plak dgn alasan di luar bidang kebolehan dentis...kekekke..abis tuh dah gambo itu jek yang ada...rupenye gigi yang berlubang tuh akan berlubang ditengah tengah...bila dah berlubang haruslah kena kat akar gigi kan...itu sebab sakit kot...ini aku punya andaian lah...oleh kerana ia telah berlubang dan menyebabkan pulpa terkena jangkitan maka haruslah membuat RAWATAN AKAR atau Root Canal Treatment yang bertujuan untuk mematikan akar gigi yang sakit itu. Rawatan salur akar ini juga dibuat supaya gigi yang rosak itu tidak dicabut yang mana akan dapat mengekalkan gigitan dan fungsi gigi. yelah kalau sebatang lagi aku nak cabut dah hilang lah seri muke nih nanti cemana......kekekkekek...NANTI SENYUM DAH TAK SEINDAH SURIA PULAK..eh dah alang alang citer pasal gigi kan ...cuba bayangkan kalau aku cabot gigi aku jugak kan... rupenye i'm not the only one who is RONGAK heheheheh mari kita saksikan...
>>>>>
>>>>>
>>>>>
??
??
??
??
??
??
??
?????????
?????
DOWN FURTHER
????
????
????
????
??????????????????????????
????
A LITTLE FURTHER
?????
???
???
???
???
???
ALMOST THERE>>>>>>>>>>>>
????
????
????
????
??? ......and...
tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa!


Look at this wild and hot PARIS HILTON...she lost her tooth but still look sexy .....my suggestion is why just don't her buy a PLATINUM TOOTH..more wealthy look..!!! blink blink gitu...


Owh Ms Sweet Lady , Kirsten Dunst...she is sweet and cute....still remembered she's played with Tom Cruise and Brad Pitt in INTERVIEW WITH THE VAMPIRE....unfortunately she lost her 2 front teeth..but still sweet with her dimple smile!

owh look at this one also Mr Cheeky Pirate...also lost his tooth...is it because of the Pirate of the Carribean movie he lost that tooth? if it's true...worth it lah he got payed for it! kakakkakk and still got place in his fan's heart..
the talented Dakota Fennings...owh she's grown up! since i saw her movie in Legally Blonde...also lost her tooth....

Ha nengok tuh semuanya telah terbukti..gigi bukan penghalang utk mengejar impian...kekekkeke (my motivation only nih) heheheh kesimpulannye kalau rajin aku hupdate cemana Root Cannal Treatment dibuat yek......

7 comments:

yellowie roses said...

dah buat ke kak??
sakit kee....adui...ngeri neh...bru nk p buat bln dpn

Mimie Ishak said...

belum nak buat nanti ari rabu nih first appointment..harap takde apa apa lah...hehehheh....

yellowie roses said...

sis..t upload cepat2 yeee..huhuhuhu

Mimie Ishak said...

Alrite...sure punye...

BABY(MAMA AMANA&ARIEF) said...

sky gigi nie sampai kekepala

Faizaluddin Mohd Rahim said...

Kenapalah nak kena 3 kali baru boleh buat ...aku dah tak tahan...buat terus je doktor ooii...yaallah sakirnya..

Faizaluddin Mohd Rahim said...

Kenapalah nak kena 3 kali baru boleh buat ...aku dah tak tahan...buat terus je doktor ooii...yaallah sakirnya..

Blog Widget by LinkWithin