Friday, August 22, 2008

Bagitau Mama haiwan yg paling Papa suka!

Mase ni kitorang nak balik dari opis. Kebetulan bebudak ni tak ikut sama. Selalunya kamarul akan jemput bebudak ni dari babysitter pastu sementara tunggu aku turun kamarul akan bawak bebudak ni main kat playground kat area ofis aku. Tp sbb die ade hal kat area opis aku so die terus amek aku ler. Memula tak tau nak cakap ape sbb penat kan so diam jek....pastu tetiba aku teringat satu game yg ofismate aku soh teka mase kat opis. So aku try lak tanye die...

Mama: Pa, mama nak tanye soalan nih....
Papa: Ha, tanyalah......
Mama: Papa bagi 3 haiwan yg paling papa suke......dan kenapa papa suke haiwan tu?
Papa: (Muke die tersengih jek sambil jeling kat aku) Ni mesti nak kenakan papa.....
Mama: Tak ah...cakap jek ah....
Papa: Orang Utan.
Mama: Ha ha ha (Gelak besar). Kenapa pilih org utan?
Papa: Ek eleh...dah org suker sukati lah.....papa nyer jawapan...takkan mama nak suruh papa
pilih lain?
Mama: Yelah yelah....tp naper papa pilih org utan?
Papa: Sebab die cute.....bijak...sbb die cam manusia
Mama: Lah..cute ke dier..mana tau die bijak papa pernah jumpa ker?
Papa: Lah papa nyer jawapan suker papa lah. Itu papa nyer opinion. papa pernah jumpa masa kat Sabah dulu kan?
Mama: (Ceh bangga jumpa org utan).....ha lagi


Sebab ni kot laki aku suke org utan?
Papa: Kucing! tp sejak kawin ngan mama papa pon dah terpengaruh ngan mama tak suke kucing. Lagipun bile papa pegang kucing nanti papa selesema...itu lagi satu sebab lah. Tp papa mmg suke kucing. Sebab papa suke kucing die cute...memahami tuan die gak..understanding lah.
Mama: (Aik aku gak kena) Tp mama mmg tak suker kucing nak buat cemana...dorang nyer bulu tu boleh buat lelah
tau lagi ade baby ni. jaga kucing nak kena bersih. Ha lagi ...haiwan yg ke 3 plak?

Cam comel kan kucing ni? Mesti laki aku suke...
Papa: Anjing!
Mama: Ha? Anjing? Kan haram.....? (Tension lah aku die bagi jawapan anjing sbb aku dah tau sebab dier)
Papa: Papa suke jek ... bukan pegang...salah?
Mama: Mmg ler...tapi kan anjing? (Tak puas ati lagi aku ni rase nak soh tukar haiwan lain..tapi nanti kena sound lagi kang...)
Papa: Anjing ni bijak, memahami tuan dier...tu yg papa suker. Betul ma, kalau anjing tu kita boleh bela dah lama papa bela tau. Boleh jaga tuan die!


Boleh ker die jaga tuan die kalau muke selebet camni?
Mama: Ok Ok lah.....Papa nak tau tak setiap haiwan yg papa pilih tu ade sebab?
Papa: Ha sbb apa?
Mama: Org Utan haiwan yg pertama papa pilih kan? character die tu menggambarkan itu lah character papa! (gelak dalam hati pasal die pilih org Utan)
Papa: O mesti mama nak kate papa nyer perangai cam org utan kan?
Mama: tak ah...papa yg pilih kan? Yang kedua pulak papa pilih kucing kan? character yg ade pada kucing tu adalah
pendapat org lain tentang papa.
Papa: Boleh percaya ker benda karut nih?
Mama: Tak kira lah percaya ke tidak ni kan game jek...yg ketiga pulak papa pilih anjing kan? Character yg ade pada
anjing tu adalah character yg ade pada pasangan.... heheheheh.....(terkembang kejap aku heheheh...sbb understanding and cute...)
Papa: Lagi apa lagi game...?
Mama: Dah ah....itu jek....
Kami pon sampai di umah babysitter utk menjemput anak anak kami! Sekian. Selamat Mencuba!

10 comments:

happy2gether said...

kelakor aku baca game nih, nak bg zaimi aku dah bg dia bacak blog ko nih...eheheeh...see u t'row!

happy2gether said...

ooops bacak plak...baca...ehhehe

Kasih Aleeya said...

hehe..aku baca 2,3 kali sbb x paham cemana game ni bley? hahah... alaaaa hai..comelnyer mimie ngn kamarul.. wei ko mmg x suker kucing kan? ko ngn ayue sama jek..suker 'menganak tirikan' kucing aku ngn anny masa kat umah mahligai!!!!

Mimie Ishak said...

wei bukan aku ngan ayue jek yer tp Meen pon sama okay....tapi sbb die tak suker giler last last die tak boleh dipisahkan ngan kucing kan....hehheeee dah jodoh kan....tp utk pengetahuan korang kan game ni psychology tau..aku rase cam betul jek..ko cuba lah kat Pak Radie ko tu...kalau die tak baca lah.

Mimie Ishak said...

ha ah mai aku mase tanye kamarul aritu pon aku dah tergelak gelak ko tau tak....pastu mmg aku tak puas ati giler lah haiwan yg die pilih....terutama anjing tuh...tapi bile die beritau kenapa die pilih anjing sbb understanding so ok jek lah lepas tuh...

azdra-azdra said...

heheh..aku klu buat game nih ngan en zaki.. smpi tahun depan la aku tak dapat jawapannya.. takper kan..aku ber ko ngan aku..

at last..new look..new blog..cun.. and updated.. kipidap mimie!

bibie said...

Hey Mimie,

it's me Agnes. Kamek jumpa blog kitak kat blog Izzah. Apa kabar kitak tek? boleh sik mek add kitak to my blog?

Agnes

Mimie Ishak said...

Hi Agnes, lamak sik dgr cerita kitak! kamek sitok bagus. Kita camne sihat? Mun sik silap hari ya kitak udah kawin nak? Camne kamek maok add kitak empun blog? Kamek pon mauk juak add blog kitak. Mauk nangga latest picture kitak! boleh kamek tauk perkembangan kitak di sinun. Kitak sik datang KL kah?

bibie said...

Mimie,
kamek kenek tok sihat, makin2 sihat. *wink* November kelak ada kamek dtg KL. Bila kitak resign dari Ranhill bah?
Can view some of my wedding pictures at m2mandme.blogspot.com

Agnes

bibie said...

Mimie,

you've been tagged. please do visit my blog k?

Agnes

Blog Widget by LinkWithin