Wednesday, September 10, 2008

Congratulations to Mai & Zaimi!

We went to visit Mai last week at her new house at Puchong Perdana. Congratulations Mai & Family on their newborn, Aqil Wildan. It's a boy! Perfect! They have now a girl and a boy!

I supposed to come on Saturday but I was tired that day. It's weekend.....so much outstanding house work to be done! i.e. laundry, cleaning & food preparation for breaking fast (sight!). But that's not the main reason! Actually we got up late that Saturday morning because we slept at 2:00 a.m. on the night before. Min & Damia came to our house bcoz Mel has meeting with his friends. Apa lagi tinggal lah ibu2 yg bercadang utk bergosip tp kandas kerana melayan keranah anak2 mereka....huhuhu...kasihan ibu2 itu! eheh! Tp aku tetap gembira kerana mereka sudi datang ke teratak kami yg serba sederhana ini. Aku buat kan mereka pengat pisang + cacar....aku suka....nyum nyum...tp tak tau lah dorang suker ker tak....hehehe..boleh camtu? By the time Mel reached our house pon dah 12.30 am, so apalagi aku invite lah dorang to have 'sahur' together. Balik terus tidor jek. We had roti bakar cicah ngan sambal udang petai, pengat pisang yg tadi aku buat tuh, ayam masak kurma lebihan berbuka puasa dan sup ekor yg dibeli oleh En Kamarul kiter nih.....hehehe...mmg aku tak diet pon..bedal jek semua! Nanti ah pk pasal diet tuh. Oleh kerana tidor pon dah lewat, bangun pon lewat lah...past mid morning kitorang bangun tau...11 lebih kot? (Nasib baik umah sendiri kalau rumah org tua pasti dimarahi!)

Go back to Mai story sbb title ini adalah "Congratulations Mai & Zaimi!"
We reached at Mai's house about 4.30 pm kot? Moon & Family were also there. Her kids are sweet looking patutlah filla booking! weh weh weh! So borak punye borak tak sedar dah pukul 6.30 pm. Apalagi Moh ler kita balik! nak bukak posa dah ni...tetiba si Zahraa ni nangis sekuat hati die pulak tak nak balik sbb bilik syasya yg pink kaler tu tersangatlah menarik perhatian die..plus ade toys yg beraneka rupa...nasib baik aku teringat ada playground kat bawah umah mai so aku pujuk die nak bawak gi playground kat bawah. Selamat! nasib baik makan pujuk...oleh kerana dah berjanji kena lah tunaikan...bawak lah kejap kat playground tuh walaupun dalam hati ni terpk sempat ker nak buka ni ..buatnyer jalan jam..abis kitorang laki bini. Nasib baik sempat sampai rumah sbb jalan clear..semua org berbuka kat umah.

I know Mai is worries about her son Aqil...he doesn't want breastfeeding...he preffered bottle feeding. I know it's not easy when we first deliver a baby...those who had experienced with breastfeeding will understand what I'm talking about. But be patient ye Mai...slowly Aqil will get to use it.

One thing I noticed that day is Aqil starting to get jaundice. His eyes starting yellowish and same goes to his body. I adviced Mai to bring him to the hospital to do the blood test. I'm really worry if newborn get jaundice. I have the experienced with my 2nd baby, Ghazi. Sampai nak tukar darah...tapi Alhamdulillah tak jadi sbb jaundice die dah kurang. Mmg nangis lah nengok die bawah lampu tak leh angkat die walaupun die nangis...kecuali breastfeeding or change diapers.

Anyway, I sms Mai yesterday to ask about Aqil..Mai said he brought Aqil to hospital on Monday and he admitted. Hopefully he can discharge today! According to Mai, Aqil's jaundice quite high and doctor said hopefully he can discharge today! Lets pray!

To Mai and Zaimi be patient and hope everything will be fine!



11 comments:

azdra-azdra said...

idnya ialah fara_azdra@yahoo.com muahhsss

azdra-azdra said...

azdra tuh Antara Zaki Dan faRA.. hehehheeh poyo kan.. gilers to the poyo.. hahahahhaha

bibie said...

Mimi,
Congrats to your friend, Mai. Bilalah time kamek tok eh! *wink*

Mimie Ishak said...

Agnes,

Mun kitak maok kitak berik lah kitak empun YM or Google talk Id..so boleh kamek beritau kitak...heheh...menurunkan ilmu...sitok sik boleh kelak sidak lain baca...

Mimie Ishak said...

Kak Fara

O ye ker....mimie dah add dah boleh nengok ler nanti ek..

bibie said...

Mimie,

agnesbibianaatyahoodotcom

Miss Moon said...

mimie nanti cekidot my fp ek ada gambar u n ghazi ..

tapi lom upload agi

happy2gether said...

Mimi, thanks for your concern, advice and for everything...Alhamdulillah Aqil dah discharged, dia warded 2hari setengah jek, aku pun rajin antar stock susu n pi pump kat sana. Dr.ckp nasib dtg awal sbb kalo lagik tinggi lgk lama nak amik masa nak turun, nasib kami x mandikan dia ngan ubat sinseh tu lgk sbb lgk la nampak kuning kan,dulu Syasya kena tapi mandikan air tu ok may be tak tinggi sgt. Kali ni tak nak amik risk sbb bole effect hati kan? huhuu.

Pasal BF sampai skrg Aqil prefer bottlefeed gak, aku dah cuba tapi ngamuk terok betoi, xcam Syasya dulu elok jek direct feed, skrg ni aku pam susu n stock Alhamdulillah byk gak, thanks to the Avent pump, kalo pakai pureen aku tu bole dpt gak, tapi sakit...huhuuu...oops lupa nak ckp, comotnyer muka aku!

Thanks Mimi for being there for me..Mmuahh!

Kasih Aleeya said...

mimie... sonok tgk member2 kita sumer dah ada anak camni kan? tetiba lak aku rasa syahdu..hahah.. dpt dukung baby kwn memasing.. yerlah kenal pon dari kita noti2 gitew..hahah.. nasib sumer ok.. aqil pon dah discharged.. tp mmg bb boy x sabo org ckp.. kalo bottle-feed laju.. so dorang x ngamuk... x perlah..janji sumer ok and sihat..

Mimie Ishak said...

To mai,

No problem lah darling....aku tau mmg dugaan mase time memula kita bersalin nih payah ckit(aku siap nangis lagi okey) nasib baik ade kamarul yg understanding so die layan jek kerenah aku mase tuh. Lagi lah kalau bdan kiter tak recover pastu baby lak tak sihat...lagi stress ko...sekurang2nyer ko ade bibik dah zaimi yg membantu..pastu kat umah sendiri pulak tuh..bebas ko. aku pengalaman pantang aku mmg tak best! tapi itu semua dugaan...aku redah jek lah. Ko take care tau! Miss you!

Mimie Ishak said...

To filla:

Takper aritu ko kater tak ready nak pregnant kan..tak per take your time..sbb ko kena ready esp mental ko...sbb ngandung anak kedua ni mmg lain ckit (tp ikut nasib ler) ko plan elok2, bincang laki bini pastu baru mula...hehehe...tapi kalau boleh cepat cepat ckit tahun depan dah nak masuk 30 ...heheh...aku doakan kalau ko ngandung nanti dpt baby boy pulak!kekekekeke....

Blog Widget by LinkWithin