Friday, September 12, 2008

Ini bukan kempen "Mari Main Bunga Api" okey......

Teringat aku masa bulan posa di zaman kekanak dulu-dulu. Aku rase seronok sgt sbbnyer lepas berbuka puasa jek mesti kuar depan rumah main bunga api. Memacam lah jenis bunga api yg aku main dulu termasuk mercun.

Bunga api yg belang2 merah putih tu … favorite aku dulu! Aku patahkan kecik2 campak atas simen (sbb simen tu kan licin)….berpusing bunga api tu kekadang melompat gak….itu yg feel die tuh! Pastu lagi satu yg bunga api yg type besi tu kan (alaa yg gambar kucing hitam tuh.....) aku sangkut bebanyak kat daun pokok rumah jiran aku (makcik nih mmg suke tanam pokok…memacam jenis pokok yg die ada termasuk pokok setawar). Aku akan sangkut ah tangkai bunga api tu kat daun pokok setawar (sbb daun die tebal skit) kekadang pokok lidah buaya aku bedal gak..esok pagi amek ko…..berlobang lobang pokok makcik tuh….ada yg patah gak kitorang kerjakan! (tp bukan aku sorang okey….anak makcik tuh pon sama! Sbb aku nengok die start dulu lah aku ikut)

Berbalik kat citer bunga api belang merah tu kan…aku akan tulis nama ker…lukis muker org ker, pakai bunga api tuh…heheheh…..besok nyer bile aku pegi sekolah…berterabur nama kitorang kat atas jalanraya! Weh!weh!Weh! (bukan nama aku jek ek nama anak jiran aku pon ada jugak! Mmg seronok bila aku teringat mase tuh!

Pastu tak lama lepas tu kuar pulak pattern bunga api yg bebelang kertas gold tu lah….yg boleh kuar kaler, merah, hijau ngan kuning tu kan…ha yg tu aku pon suka…tp asap die byk giler! Kekadang aku tak nampak mak aku dalam rumah..bayangkan! (hehehhe….aku bohong jek…nampak sesikit jek lah mak aku…tp mmg tebal asap die).

Mercun? Aku bedal main jugak tau! Mmg berani gak lah aku … mercun padi jek ler….yg halus merah tu kan…beli sepapan tuh aku main sorang….heheh…siap kena sound ngan jiran aku yg sorang lagi pasal die ade anak baby…apa lagi “Woi jgn main depan rumah makcik…baby tido nih!” makcik tu sound kitorang…mana tak nyer kitorang pegi campak kat dalam longkang rumah die…sbb longkang die takder air…pastu bertutup….apa lagi….KABOOOOOMMMMM! Mmmg padu bunyik die! Kakakakaaakakk! Kekadang kitorang bakar letak dalam tin…itu pon best gak….!

Mercun roket ngan mercun das pon aku suker gak tapi mahal skit ah kan…kumpul dulu duit sekolah dulu pastu baru boleh beli…… Tp kalau dapat beli satu kan…semua kengkawan termasuk bapak dorang join tolong kira sekali…..ada berapa byk das…. “1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9…….” Dah cukup byk tu jek ade…!

Dah abis main bunga api…aku sambung agi main….kali ni bakar puntung bunga api pulak….(hish mmg tak puas puas…sbbyer…bunga api org lain tak abis lagi…aku nyer dah abis pasal beli sikit jek kan..)

Kena jari? (Nasib tak kudong)….bunga api tu kena kat jari….fuish…mmmg memula panas dan sakit….pastu dah lama sikit kulit jari tu jadi keras cam kematu…tp mmg tak serik...continue main lagi besok malamnyer!

Tp skang ni aku nengok bunga api dulu tak sama ngan bunga api skrg. Bebaru ni adik ipar aku belilah si Zahraa tu bunga api… lepas buka nak main sesame lah …bila kitorang bakar jek bunga api tu tetiba separuh jek dah padam. Rupa2nyer belerang bunga api tu dorang isi separuh jek…yg lain tu semua pembalut jek…..percikan die pon tak cantik dah…Bunga api besi tu pon sama….mcm masuk angin jek….percikan pon mcm nak tak nak jek kuar….Yg bebelang gold kuar kaler memacam tu lagi lah tinggal satu kaler jek…

Mmg bahaya main bunga api / mercun nih….tp itu lah yg buat meriah! Tp bebudak sekarang mmg creative….sampai cedera parah lah main bunga api / mercun siap masuk TV lagi…..nak glamour lah tuh….kesian muda muda dah kudong!

Kasihan anak anakku tak dapat bermain bunga api best!
”Setiap perkara yg dilarang mesti ada sebab die”

Wassalam....







2 comments:

Kasih Aleeya said...

mie..hahah..kelaka baca kisah ko dan bunga api..heheh..aku dulu penakot..sampai skang aku takot.. yg 'pop2' tu pon aku takot..bley??? aku ckp hangin kalo org baling kat aku!! heheh.. aku suker tgk muker zaraa!! comel ngn rambut kembang tuh..hahah.. ghazi pon comel sgt..

happy2gether said...

Mimi, maner ko dpt bunga api nih?bestnyer main bunga api...Zahraa n Ghazi pon suker...

Blog Widget by LinkWithin