Friday, February 27, 2009

Mumbling........and need opinion....


Semua makanan ni aku bedal.......hihihi...caya tak..?


Ha kenalah manja kan hahahaha....burok kan muker aku...kata nak kurus so salah satu petua makan lemon.....betul tak filla...

Lama dah tak memanja ngan hubby tercinta.......dulu selalu dating tp sejak dah beranak nih nak borak pon tak sempat pasalnyer ade minah kecik (zahraa) pon nak cakap sama. Kenkadang tuh adelah hal serious yg nak dibincangkan kan...tak boleh pasal minah nih akan cakap sama...adoi...kesudahannya topic tak abis result tergantung.....dah ler timetable tuh tak sama ngan org...time aku cuti die keje aku keje die cuti...adoi....clash memanjang..dan inilah masenyer aku bergurau senda di hari Jumaat.....(hahahah aku paksa die escape utk semayang Jumaat....berdosa besar tau...tp Jumaat depan die tak leh lah escape...boleh ker camtuh) tp sebenarnyer arini pon aku nak dating gak tpi die tak nak plak pasal dier kater Jumaat aritu dah escape.
Bukannya aper kalau ari jumaat nih panjang sikit lunch dier...weekend..weekend tak leh sbb mase tulah nak buat household nyer keje.......and itulah masa ngan anak anak....itulah kalau dua dua keje inilah akibatnyer.....not enough time with kids.....

Bukan apa, in my opinion kita kena rapat ngan anak takot nanti dorang lagi seronok ngan kengkawan...bukan aper aku dah lalui dah benda ni semua....tak best kalau rumah kite tu tak seronok ditinggal....suasana keluarga tuh kena ada....fun..time quality tu kena ader...bukannye material quality....sometimes biler kite ade material but fun takder pon susah gak kan....so kalau boleh kena balance....aku tak tau kenapa aku bebel camnih. Tapi sukati aku lah kan.

Aku jugak serabot gak nak pk....when is the best time to send Zahraa to school....next year she'll be 4 years old....kejap kan....and i've to start to survey which one is the best school to her......Smart Reader Kids, Kumon, QDees, Tumbletots and more others (tp ini yg glamor) ataupun aku yg berdekatan kat rumah aku jek...mmg lah setiap education center nih ade branch...tapi tak semua branch perform well and the teachers also we have to think kan... sbb at this age teacher tak boleh terlalu garang and strict sbb dorang only 3-4 years old which i think at this age dorang nyer concentration tuh cam tak leh full lagi lah especially kalau ader fun distraction (huh fun distraction? ahhh hentam jek lah)....eh aku bukan choosy, cuma pada aku benda nih main peranan...). Mane tak nyer sometimes aku ade dgr complaint drpd parents yang kate some teachers ni garang and anak die tak nak pegi sekolah.....heheheh (tp harap anak aku tak camtuh lah...tak nak pegi sekolah). Aku pon kenkadang camtu gak dulu ...human beings....alasan! Saper yg kenal aku tu tau lah kan....

Yang aku pening nih sbb aku kena tau objective of the school kan (kan aku ni kan cacat ckit apa org tak pk aku pk...org lain aku nengok rilek jek takder masalah pon nak anta anak dorang nih semua tak susah macam aku)........the thing is which one is the best for her....and i'm worry also if i send her to school earlier then i'm worry she'll be bored one day....because when our time previously our parents start sending their kids as early as 5 years...and very seldom at 4 years age...but now most parents are starting sending their kids at age 3 years. Which is normal now ni kan. Sometimes i wonder, do i have to send her at 3 years old or later...hmmm susah kan. Nanti biler dah hantar kita kena spend jugak mase ngan dorang nih, mesti ader homework and kiter mesti tak nak anak kite ketinggalan jauh daripada those yg scorer ni kan....(merepek ker aku nih...mcm anak aku nak masuk universiti plak padahal tahun ni die baru 3 years old. Aku dah risau tak tentu pasal. boleh tak sesiapa yg kat luar sana bleh share kat aku ni ckit...sbb kenkadang tuh aku rase aku ketinggalan ker? Maybe aku bleh tenang ckit.....
..

3 comments:

Kasih Aleeya said...

hehe..aku x suker mkn lemon/limau yg masam okeh!!
opinion aku ler kan.. 4yrs aku rasa tak perlu nak hanto ke school2 yg mahal dan gempak sgt.. it depends lah..kalo rezeki melimpah apa salahnya.. sbb aku dah gi tanyer krista tu.. 4yrs dorang tak push utk blajo..takat2 kaler2.. main bubble.. senaman.. tu sumer aku leh ajo.hahha..pastu aku nak bayo ribu riban.. so tak worth it lah.. tp kalo 5yrs mmg dorang ckp dah seyes sket belajo.. i think that is the perfect time kalo nak anto anak.. bincang2 ler ngn kamarul.. okeh???
*yer aku tau cara ko bepikir tak sama ngn org!!! hahaha..

happy2gether said...

Mimie, cantik gigi ko yg tgh mkn lemon tu, ehheeheh, actually pasal sek anak tu terpulang kat kita parents, mana yg kita rasa sesuai utk anak kita, aku pon memula xnak antor syasya awal sgt ke sek, tapi when the need comes kena gak antar sbb aritu bibik dah nak balik n 1st plan nak antar dia ke nursery, konon nak expose dia bergaul ngan org luar.stkt ni syasya mmg suka pi TT, selalu look forward nak pi....tapi tulah skrg mmg mahal kindergarten yg lain2 tu cam smart reader/qdees n etc tu, kwn aku ckp cam nak antar masuk U plak, pastu cam aku ada maid rugi plak byr nursery, tu yg aku amik weekends, xderlah dia dok umah x bergaul...tapi baguih cam ko ni pk betul2 sbb aku ni pon particular gak, for e.g. kat tumbletots bwh 3thn parents accompany, so aku taulah teacher mana bagus, mana yg sincere n suka bebudak, aku tukar kelas dr sat ke sun coz aku prefer teacher lgk satu yg ajor, dah byr mahal plak tu, aku nak make sure worth la...sejak jadik cikgu,aku cam ada aura owang tu betul2 minat mengajor atau terpaksa...huhuuu emm kindergarten yg ko senaraikan tu elok ko pi n jumpa dulu teachers dia...depends to which branch yg ko nak pi, yg krista puchong tu aku suker owner dia...walopun dorang bwh 4thn tapi activity dia mmg sesuai for kids n more towards play n learning at the same time, x pressure sgt...

happy choosing, man man carik ek?ehehhe aku tau ko pon jenis choosy gak sometimes n bab pk x sama ngan org lain tu mmg betoi haahaaahhah....yer lah we parents wants the best for our kids kan?

Mimie Ishak said...

terima kasih kengkawan kerana memberi komen . Itulah kan benda ni kena pk panjang...long term esp location & school fee kenalah convenient & affordable. Kalau tidak susah hati kite sepanjang tahun. Tp mmg lah agak mahal jugak school fee nyer...itu baru preschool...hmmm. Aku siap survey lagi some of the school nasib baik dorang bagi trial class so bleh lah aku cuba nanti. Tp aku tak rase masa terdekat ni kot. Mak aku kater buat aper bazirkan duit buat sementara nih ko ajar jek ckit ckit as introduction. Secara tak langsung dah stimulate learning dier pon. Kamarul selalunye serahkan kat aku biler dah nak final result baru aku bincang....haha managing director lah katakan huwahahahahah.......pasni kalau turn Deen dah tak pening ni selalu anak sulong selalu jadi first trial.....heheheh. Take care korang.....

Blog Widget by LinkWithin