Wednesday, February 11, 2009

Say Goodbye to Diapers & Hello to Toilet



Okay, my little drama queen just started toilet training last week...hmmm not bad...mmg terkucil lah .... (tak boleh elak). Pesan gak kat babysitter Zahraa skang nih tgh training tak pakai diapers. heheheh smlm babysitter or Mak Ngah ckp die terkucil 2 kali sbbnyer syok sgt main...so die ingat boleh handle lah...tp ruper nyer tak leh...tp sebelah petang tuh die okay....die dah paham dah so bile nak 'pee pee' tuh terus ckp kat Mak Ngah dier and terus gi toilet.

Anak aku ni mmg tak pakai potty walaupun aku ade beli....pasal tetiba aku rase leceh and geli pulak...lebih baik aku direct jek terus gi toilet lagi senang and terus jirus.... Aku blum lagi rase cabaran biler die nak 'pooping' tu kan, sbb smlm takder plak dier 'pooping'...aku rase die tahan lah...sbb tak pandai lagi.

Pada aku, Zahraa ni senang jek train dier tak yah paksa ...(tp kena lah puji die 'good girl' gerenti cair lah....) satu lagi aku janji nak belikan dier colorful panties gambo baby doll so die tak yah pakai diapers dah. Die suker okay... yg bestnyer die dah paham dah rase nak 'pee pee' jek terus die jerit "mama cepat nak tincing (kencing lah tuh)" heheheheh bile sampai jek toilet "tak boleh lah mama......takder ni...." boleh camtu mmg dugaan nih datang 2 -3 kali dalam sehari.....aku lah yg penat mengangkatnyer.....adoi....tp takper asalkan lepas nih dah tak yah pakai diapers dah.....huhihuhihuihuhuhu........

Kepada sesiapa yg ade pengalaman berkenaan 'toilet training' or 'potty training' , boleh tak bagi tips ckit.........aku tau Filla & Moon ade experience dah...Mai & Fara...dah start ker blum..boleh share the tips tak?

4 comments:

Kasih Aleeya said...

huahahah suker lah title ko tuh..tekucil tu adat..tp pujian tu pon adat!! hahah.. aku tak potty train gak sbb geli dow..hahah.. terus angkat boh kat toilet bowl..tp aku bli ler yg alas toilet bowl tu..kang tejerlus lak anak aku masuk dlm toilet bowl.hahah.. yak2 acih penah tekucil dpn pintu toilet okeh!! atas alas kaki nasib bukan stok cair..kuakakaka... mcm bongok jer aku ngutip seketul yg beso ngn tissue..uwekkkk nak muntah okeh!!! hahahah..tp saper nak ajar aku cemana nak train anak time tido x pakai diapers? acih x leh dow..dia leh tido syok jerk walopon dah lencun... dari aku wat kijer byk time tido aku pakai kan jek!!!

Mimie Ishak said...

maksudnyer kena kuar duit beli diapers lagi lah nih...tp aku tak rase dugaan die yg part 'yak' tuh...babysitter aku kater die kalau nak 'yak' die mintak makngah pakai pampers....boley....sbb zahraa ni 'yak' sebelah siang jek..malam die jarang 'yak'.....takper sikit lagi nih aku rase tak yah pakai teros lah nih...eh filla tp bile ko nak gi kuar jenjalan ko pakai kan tak?

Miss Moon said...

Hai mimie best tajuk nih ...

bila nak diaperless nih mmg banyak dugaan nyer tapi kiter pun kena gigihkan usaha n bagi support kat dia org ...pujian menggunung pun tak pa ...nko puji la nko pesan banyak banyak kali . Jangan marah kalau dia org terkucil sebab bukan kije senang . Kalau kiter marah lagi la dia jadi down n proses nak membebas kan dia org dari diapers amat la susah

aku pun tak suka potty tew ...cam cacai angkat taik plak nak kena cuci ..kalau yg harum semerbak mau aku dulu yang muntah sebelum sempat buang dalam jamban ...

alhamdulillah skrg isk siang n malam dah tak pakai pampers .

time siang slalu slalu la tanya dia nak kencing ke tak ...aku hangen gaks ngan isk nih kadang 4 5 jam pun tak mo kencing ...jenuh la mak menanya . kang tetiba pegang bird terjerit jerit mummy nak kencing ...mula la aku glabah kan . nasib boy ley siram mana mana akakkakakakka

malam plak sebelum tido kalau boley jangan kasik minum susu . tew cabaran 1 agi ..kan susu tew ubat tido kan ..sebelum tido pesan la jgn kencing . Isk pun ada musim ...kadang kalau time sejuk tew terbabas gaks ...aku kalau rasa cam tak konpiden ...moon pakai kan je ...kadang kering je pampers tew .

tapi kena ingat lain budak lain cara nya ...so kiter kena usaha n usaha usaha ...

cam moon mmg kena rajin ajar dia diaperless sebab mak kan nak jimat kan duit diapers ...yo la anak pun dah dua

Kasih Aleeya said...

mie time jenjalan aku x pakai kan... tp tensi okeh..kalo aku baru nak suap makan tetiba dia sound nak cing..pergh leh jadik ijau muker aku okeh... tp nak wat cemana? time dia tido jek susah ler... takot aku dia kencing kat kete....hahahaha...

Blog Widget by LinkWithin