Monday, October 06, 2008

Citer sebelum raya

It's been busy last week....either at home or office..sama jek! Maklumlah nak cuti raya ... so much work to settle down. Kat opis kena lah settle kan apa apa yg patut so org takkan tipon masa aku cuti. Sehari sblm aku cuti tu bos aku tipon soh aku gi imigresen sbb nak renew maid die nyer permit pastu sorang agi maid die tu kena anto balik Indon sbbnyer tak jujur lah...mencuri! Yg bos aku ni pon satu duit letak sesepah...barang kemas pon simpan rumah...pi lah simpan kat bank kan selamat ckit! Aku mmg tak sangka maid die nih boleh buat keje camnih sbb die dah keje lama dah 9 thn ngan bos aku..siap bos aku ajar die speak english..apa tak untung Indon boleh cakap English! weh weh weh........Bos aku ni kan sebenonye baik ati...tapi cerewet gilos! tak pernah umur aku jumpa bos cerewet camnih! Hidup aku sentiasa ketakutan jek! Tp takot takot aku pon menjawab gak...! Kalau tak menjawab aku nangis ah! Ade sekali tuh mase kat Bursa Malaysia...aku kena tengking ngan die pasal miscommunication lah...bukan salah aku...salah die ah tak bagi tau aku..pastu die pujuk aku balik...sms mintak maaf. Nasib baik die pujuk...tidak aku hantar surat resign! (suara dah ler sepelaung boleh dengar...benggali kan mmg camtuh bile bercakap volume mmg maximum).




Haa ni lah opis aku ... kitorang cuma bertiga jek....boleh camtu daripada Ranhill yg beribu staff tu aku pegi kat opis 3 org jek....yg lelain tu semua consultant ler...mmg kali ni beza ckit job scope aku dulu aku buat keje secretarial skang nih aku buat more on training organizer kira multitasking lah aku nih. Semua kena buat. Tu yg sibuk tuh.

Kat umah pulak bile dah cuti ape lagi buat keje lah...cleaning (mmg tak abis2), baking (buat kuih tart & cornflakes kat MIL hse...sempat tuh), babysitting (apa lagi ngan anak anak ler...), cooking (juadah berbuka & meals utk raye lah..aku masak laksa), ironing (baju raya yg telah dijahit..apa2 hal aku tetap suke mak filla nyer jahitan...Best! Malangnyer tahun ni tak sempat sbb mak die fully booked! huhuhuh...tensi tau!), packing (utk balik Kluang ler..nak raye kat umah ibu dan bapaku...balik kampung oh oh balik kampung..hati riang...!), shopping (last minute nyer nih..kedai dah tutup pon aku paksa bukak! huwahahahahah) and pening! (sbb gaji dapat awal...lama lagi nak ngadap hujung bulan nih.....aduies). Antara kerja yg aku buat......(gambar mungkin mengganggu sensitivity masyarakat...heheheh).


Cleaning is in progress.......


Look at his face....he's enjoying the 'cleaning work'

He doesn't care about her sister....still enjoying...

He has done! but look at his face



6 comments:

bibie said...

Don't worry Mimi, buat jer multitask tu untuk "mencantikkan" resume di kemudian hari. heee. heee.. heee....

BTW, cantik gak office korang, tak mcm suasana office. lain kali aku ambik gambar office aku pulak, office kita org ni, kat luar bentuk kapal. kat dlm offine ala2 KLCC bulat. Teringat masa office kat KLCC. huhuhu

Mimie Ishak said...

ya lah office ni interior mmg cantik...opis tok dolok opis anak Tun Mahathir...Mirzan Mahathir ya lah cantik but kitorang bertiga jek di opis tok..bos pon jarang ada but selalu marah thru phone...kekeke...resume tu kelak kamek usahakan...tok tgh byk training nak organize...and nak prepare the materials and presentation...so mmg sik sempat company kamek to mmg bagus actually, client nya pun well known juak like British American Tobacco, Bursa Malaysia, Perodua, Public Bank, Westport and byk agi lah..but the administrative staff tu kamek bertiga jak...sik menang tangan...
Kamek dolok di Ranhill Bhd lah opis paling kacak sekali...but..huhuhu...just remain in memories jak...opis tok kacak juak but kecil...hehehe..

bibie said...

Mimie,
RB nek dapat lawan. hee. he.ehe. Kamek dolok kadang2 mun nait office RB ambik document rasa "jakun" haa.a haaa.. haa...

apakan cerita REC kenek tok kan?

p/s: Mie, still confuse bah, kitak arange training about apa?

Mimie Ishak said...

My company is doing consulting and training so anything that relates learning and development needs tu kitorang buat lah like process improvement, performance mgt system,change facilitation, executive search & selection. Mcm Ranhill dolok mun nak ngantar staff training kah or last time bile transition management yg mat salleh tu dulu kan we call it Change management so our company will consult them lah the process how to implement it. Then remember tak last time when we doing the performance appraisal for all staff? that one is part of the performance management system (this one more on HR related.) Six sigma also if you heard that we also do that. But six Sigma Motorola is the pioneer. So kamek tok before boss kamek start consult or train the company so i'm the one who has to prepare the materials and presentation plus dealing with the company to fulfill their training needs before they start. That's why sometimes i've to follow him to go to the training...to assit him lah. but he is fussy and particular...material must be perfect mun sik kelak abis di tengking nya kamek sampai nangis....huhuhu... I'm okay with the workload but when it comes to my boss behaviour tu sometimes menguji kesabaran. Yg buat kamek sayang company tok client nya bagus bagus....in terms of exposure tu bagus lah. recently pon my boss went to Brazil to do the leading change project under British American Tobacco. Boss kamek tok dah biasa 'one man show' pas tu mun ada information sik sampai pada kamek nya nak marah kamek padahal nya sik bagi tau agik. Ya molah kamek jauh ati ya.

Kasih Aleeya said...

hoit...ko dah spiking sarawak ni aku lemah ler nieh!!! hahahah.. ada gak ko mention nama mak aku!! hahaha.. tu ar ko.. x bis2 lambattttt jek 24jam.. mimie... ko tgk balik muker ghazi kat last pic tu.... hahahah..ko kata Acih mcm aku kan?... Ghazi mcm ko siottt..sejibikkkk... muker ko time dolu2 lps buat dajal.... kakakkahhhh... aku ngn anny rasa nak sepak2 jer muker ko time tuh!!! hahah..skang2 pon aku ada borak psl ko ngn anny..time kita giler2 remaja arrrrr!! hahah

bibie said...

Oh! faham, faham.

Sikpa Mie, mun your boss marah kitak, iboh nangis2, marahnya balit. heee. hee.e.e he...

It true apa, mun kitak nangis makinnya suka, cuba kitak anok nya balit bah but make sure if nya salahlahkan. mun kita salah then nak anok boss balit memang salah juak. haa.. haaa. haaa...

macam ya nak handle boss yg sik betul. hee. he.ehe.he Kelak nya nangga kitak lembut gilak nek nak nya suka tengking2. Next time kitak anok nya balit K? (",)

Blog Widget by LinkWithin