Wednesday, October 29, 2008

Citer Rayer yg telah DiRojakkan


Kami tiga beranak jek...as usual Papa always work...work and work!


"Termenung ku sendiri.....mengenang ....."


Ini si Hannah 'Montana' (Kak Nod's daughter) yg pada mulanya aku ingat nak ngorat Ghazi



Ha amek ko kena sebijik tetiba kena pelempang..anak bujang aku nih boleh rileks jek...



ha ni mesti rasa bersalah lah ni...tetiba nak memanja plak...awwwwww

Sebenonye dah tak tau nak masuk citer aper dah ni...tp bebanyak rumak sedara, rumah Kak Mentek yg aku sempat pegi...hu hu hu....citer pasal umah die ni dulu die tinggal kat Sri Gombak dah modified abis dah..mmg cantik..tapi tinggal gitu jek sbb dah takder org .. sayang umah tuh...die pon tak nak sewakan org...pastu beli pulak umah kat Kemensah Heights ...cantik mmg cantik tapi 3 tingkat hokey..penat aku....aku ni mmg tak pandai sgt nak capture persekitaran umah die so aku capture jek lah apa yg aku rase sesuai..sebenonye Kak Mentek takder kat umah mase ni die gi 'neighbourhood open house' ...ala ala concept die 'pot luck', so semua kena bawak makanan memasing pastu pasang khemah kat area rumah die. Macam ni pon ade punye concept rayer. Oleh kerana die takder so adik die yg tolong masakkan mee goreng utk kitorang. Actually die soh aku tunggu pasal die nak amekkan laksa Johor tetapi aku nak cepat dan Ustaz yg ajor aku ngaji dulu datang lah pulak dari Terengganu dan aku terpaksa bergegas pulang ke rumah.......so kejap jek lah aku datang.



Mama Chique, Zahraa & Ghazi


Ni gambo reramai lah...malas nak explain..


Ha itulah chef Mee goreng kami...Kak Nod (my cousin)


Ini Tok Pah aku panggil dier ngan anak die Haziq, her son.


Ini Alya (Kak Mentek' daughter) & Nureen (Kak Nod's daughter)


Anak teruna aku nih mmg suke lopong mulut die..


Ghazi ngan Hafiz (Kak Nod's son)



'Mok' (gelaran yg diberi oleh Zahraa) & Ijat



Ok sekian saje citer raye kali ni......nak balik dah...

Citer pasal ustaz pulak aku panggil die Ustaz Zul ,muda dari aku (graduated UM ..Tahfiz Course kot rase nyer)...dulu mase ngandongkan Zahraa aku kan tinggal bersama ibu mertuaku...so mak mertuaku telah memanggil ustaz Zul ni datang ke rumah utk mengajar tajwid dan mengaji. Aku sempat mengaji ngan Ustaz Zul nih sampai aku bersalin Zahraa berenti kejap sbb pantang pastu sambung balik ngaji pastu ngandungkan Ghazi pulak. Tp jodoh kami tak lama ngan ustaz ni kandungan aku 7 bulan tak silap aku Ustaz Zul ni dapat offer dari Jabatan Agama Islam Johor (JAIJ) utk menjadi imam di salah sebuah masjid di Pasir Gudang. Lagipun wife die cikgu mengajar kat Johor so mmg kena bertukar lah kat situ. Skang ni aku masih mengharap gak kalau ustaz tu ditukarkan kat KL senang ckit. Aku mmg selesa ngan Ustaz ni mungkin sbb die muda pada aku so aku anggap die cam adik (ini bukan bermaksud aku boleh gula gula kan die tau tp senang nak discuss kalau ada kemusykilan....tak segan).


Bukan setakat mak mertua aku, mak aku, adik adik aku pon join sekali. Tp mase aku belajo ngaji ngan ustaz nih semangat aku mengaji tu lain macam ckit...kalau dulu kalau nak abiskan satu surah Yassin tu aku rase lama sangat tp bile dah belajo tu kite akan rase feel die sendiri. Tenang jek...aku dulu kalau ngandung aku akan pastikan aku baca surah Maryam, Yusoof, Luqman dan At Taubah. Surah2 ni bagus bile dibaca ketika pregnant...tp bile perot dah besor ko baca pon dah termengah mengah suara pon dah tak sedap dah bile ngaji...sbb hidong dah kembang sgt dah mase tu...angin banyak masuk ....sumbang jadinye kekekekekek...(Teringat aku pengalaman aku mengaji mase Majlis Khatam Al Quran di hari perkahwinan si Meen nih.....kekekek tersangkut sangkut pasal tak practice.....campur panic pon ade pasal org ramai nengok kiter kan....itulah embarassing moment + sweet memories pasal nak tolong kawan punye pasal...kekeke Mai ko mesti ingat kan....kakakaakka).

Dengan berkat aku belajar dan membaca Al Quran ketika mengandung hari tu mmg aku mengharap sgt anak-anak aku menjadi anak yg berakhlak. Aku selalu doa supaya dekatkan mereka kepada kebaikan dan jauhkan mereka dari kejahatan...AMIN YA RABBAL A'LAMIN.

2 comments:

Kasih Aleeya said...

insap mak kejap..heheh..aku ngaji ko jgn citer lah..tesangkut2..al-maklumler...hehehe.. best gak ada ustaz dtg mengajo kat umah kan..so x malu sgt nak tanyer apa2 yg musykil tu kan kan?

happy2gether said...

alamak Mimi, qatam Quran masa Meen kawin adalah diantara my most embarassing moment...huhuuuu tajuid asyik lari jek...particular la pulak ustazah tu, asyik betulkan bacaan aku jek..dahlah pakai mic...aku pon insaf kejap, dah lama aku tak ngaji, kdg2 jek baca yassin, tajuid aku mmg lemah...aku pon insaf cam filla bila ko rajin ngaji...kena belajar gak nanti...ilmu dunia jek kejar kan...

Blog Widget by LinkWithin