Thursday, October 30, 2008

Ya Allah, berilah aku kekuatan!

Aku sebenarnye terkejut pagi ni bile officemate merangkap kawan aku ni dah tender resignation letter. Huhuhu aku mmg tau tak senang keje ngan Benggali. Tp kawan aku nih lagi terok kena ngan Benggali nih. Cerewet gilos. Kwn aku ni Indian and will getting married soon in November. So weekend is the only time that she hasto prepare everything. kesian dier..sometimes during weekend she have to come to the office not Saturday okey but Sunday just because the Benggali cannot wait until Monday. Most of the time kitorang mmg have to stay at the office up to 8 pm. This is because only 3 of us. The company is healthy...no financial problem compare to Ranhill but the boss I think he's not ok. (Ni kira keluar mulut buaya masuk mulut naga....tp aku pon susah gak kalau nak berenti kalau tak dapat job lg....i think this is my difficult time lah nih!)

Recently, she took leave for Deepavali and my boss keep calling her and this is what he said
"Valar, you have to keep in touch with Mimie and Lina at the office , eventhough you are on leave but i want you to update me " lebih kurang camtu ah..aku pelik benggali nih kenapa die tak nak call aku directly sbb die mmg dah tinggalkan office handphone. tak paham aku ngan die nih sbb suke sgt buat si valar ni tension....mmg tak senang duduk si Valar ni kat umah dah lak pulak tuh coverage kat rumah die mmg susah dapat service...pastu kena marah lagi biler Benggali ni call tak dapat cakap ngan die sbb no service kan...so si Valar ni terpaksalah tunggu kat luar umah dier utk nak cari service....bile sedara mara visit for deepavali..die plak kat luar umah cam org gile dok tunggu si Benggali ni call....mmg tak senang duduk die..kesian aku nengok dier. Family die pon dah tak happy dah ngan Benggali nih. Dan die dah amek keputusan utk berenti pagi nih tapi Benggali nih masih kat India bercuti hokey tak tau aper citer nanti nih.

Aku nengok Benggali nih mmg tak leh terima kebenaran...pastu nak marah jek memanjang..cakap ckit marah..suara plak mmg kuat gilos..sepelaung boleh dgr.....cerewet satu hal, pastu bukan setakat die jek kacau kitorang soh buat keje tapi family die pon samer....ade ker urusan anak die nak gi medical exam soh kitorang buat die nyer application and register kan sekali. Aku dah ckp kat benggali's daughter (berlagak nak mampos!) soh anto pakai email jek sbb fax utk overseas susah nak dapat...email more effective! Degil tak nak dgr cakap...dah ler keje aku dari pagi sampai ke petang dok fax kan die nyer application form yg tak boleh go through nih...! Aku tak paham lah...mmg kengkawan aku kat ranhill pernah cakap bukan senang nak keje ngan Benggali nih. Tp aku degil nak pegi gak ... sebab satu hal Ranhill tak bagi gaji on time susah aku nak survive wei...so oleh kerana aku dalam delima mase tuh dan Benggali nih tipon utk offer aku job ni aku try jek lah. Mase interview mmg baik gilos....wife die pon sama ... tapi bile dah keje ngan die hah amek obat....merana.

Tp skang ni satu hal aku kena carik keje balik lah jawabnyer...sbb biler si Valar ni takder mesti aku yg kena plak pasni.......aku bukan tak tahan pressure workload hokey aku tak tahan ngan attitude boss aku yg tak memahami ini...Pada aku I can handle all the works but it's not easy handling with difficult boss. Kenkadang tu die ingat kite boleh baca mind die agaknyer....tetiba nyer aku dapat arahan dah nak final citer die..yg dari mula nyer arahan tuh aku tak tau hujung pangkal...pastu nak marah kitorang...information tak cukup cemana nak buat keje. Dah lah masalahnyer tak der ape ape pon handover notes dari former staff dier. Tetiba dia ingat aku dah tau semua...mmg ler aku ade about 6 years experience in secretarial and administration but he has to explain what the process and procedure of his company. Masuk keje jek teros bagi arahan macam aku dah lama keje ngan dier. Mana boleh beb....patutlah semua staff tak tahan cabot lari...aduis...mmg aku bagus di mata boss aku kat ranhilll tapi aku mmg tak bagus di mata benggali nih...aku tak tau naper...

Semoga lepas ni aku ditemukan kerja yg lebih baik dari apa yg aku ada skrang dan yg penting tidak mengganggu urusan my family. Amin!




9 comments:

azdra-azdra said...

beb..hang in there k.. aku amat memahami bekerja under orang macam nih.. sumpah seranah jangan cakap la.. patut org mcm nih kita sula sampai mati jer.. just becoz u r the boss, doesn't mean that u r the greatest in lots of thing kan..

hang in there k.. klu tak tahan sangat.. roaming other job..tp skang susah sket nak cari kejer..sbb gawat kan.. hang in there k.. i am so sorry for you.. meh sini dtg temerloh.. meh meh

Mimie Ishak said...

Kak Farah,

so sweet of you.....thanks a lot!

happy2gether said...

Mimi, sabo bebanyak ek, sampai ko dpt keje kat tmpt lain ko kena bertahan, cam kak farah cakaplah...aku ni pon ada sedikit pressure sbb tak biasa ngan environment sekolah n totally new buat aku, tapi demi anak2 aku redah jek...yg penting more time with them...yg aku risau kena pi kursus induksi 3 weeks nanti, camne nak berenggang ngan anak2 nih...oopss terkongsi masalah aku gak ngan ko...apapon ko luah jek kat kami kwn2 bloggers nih...ringan sikit beban dihati...

hang in there mimi...cayang mimi...HUGS!

sheila said...

mmg masalah yek..
apa2 pun..ko hantar je resume byk2..insyaallah adalah rezki ko kat luar tu yg far better than this..

aku nyampah betul ngan org yg buat kite cam kuli batak pastu belagak nak mampus. nasib baik bos aku walaupun satu famili mintak tolong ngan kitorang kat ofis..tp anak2 dia sume jenis yg hormat org..kalau x mau gak aku cekik2 dorang

Miss Moon said...

asal bos nko cam tew . sian valar tew . Kalau aku jadik dia pun tensen nko . Bangun pagi cam seksa jer n misti dalam otak aku duk pikir asal la aku kena gie opis nak mengadap muker org tew .

sabar ek mimie

Mimie Ishak said...

To all friends,
Thanks for your thoughtful comments....anyway aku dah confront dah boss aku...aku luahkan apa yg patut aku cakap kat die "I've never had a boss like you....easy to get angry." and he promised me to control his anger ... but we look and see lah kan and in my heart say "see lah if i have good offer I won't stay...kakekekeekek padan muka benggali...but he asked me to 'pujuk' valar .... tp valar mcm dah nekad jek....(but it's good for her actually, kalau hati dah terusik...nak buat cemana)

meandmylife said...

kalau tak berubah jugak..memang kena carik kerja lain la...good luck eh...

happy2gether said...

psstt mimi, aku dah belikan belated b'day pwesen utk zahraa, nanti bebila aku pass kat ko...miss u!

Kasih Aleeya said...

mimieee..patut ler susah nk tgk ko online skang nieh... benggali ko tu gi tanam dier idop2... walaa! bengang aku.. ni pon aku tgh tebayang benggali tgh pusing2 pala..hahahha.. cetttt... babe..ko gi carik jer keje lain yer.. anto jek resume byk2 mie.. mana tau.. ada rezki..org panggil interview.. kita keje mana leh stress.. byk benda kita nak pikir..anak..umah..laki.. keje lagi.. lama2 kang abih gugur rambut ko!! haha.. ko tu yg aku kenal.. buat keje perfect gilos.. kalo benggali tu dpt ler aku ni ha.. keje ngn dia..kalo tak aku mati... dia yg mati...hahahahahhaa... take care!! jauhi stress....

Blog Widget by LinkWithin