Wednesday, January 21, 2009

Lama tak dengar Citer…per citer?

"No kiss goodbye not even a wave, just pure silence.....finally i'm back!"

Syukur Alhamdulillah…..akhirnya terlepas sudah halangan dan rintangan 2008. (I hope it’s not too late to say that).

Haritu kan aku dok ngadu pasal masalah keje aku kan …starting dari kawan aku si Valar tu nak berenti, then skang aku plak yg berenti dari opis Singh tuh….kalau nak citer mmg panjang citer…okaylah aku cuba pendekkan..

Lepas jek kawan aku Valar tu berenti, Singh tu dah tensi…sbb opis hanya tinggal aku dan account staff ajek. Only both of us. Then of course lah, I’m the one who did everything. Dlm satu hari tu kerja kerja dan kerja jek kerja aku…(hehhehe…sedih lah konon tuh). Masuk opis jek terus aku buat keje tanpa henti2 sehingga lunch aku pon postponed to 3 pm – 4 pm…dah lah aku ni tak biasa makan awal2 pagi…so 3pm tu adalah my first meal okay…huhuhuhu…..Lunch at 3pm. Itupun aku mintak belas ihsan husband kawan aku sorang nih, ‘tapau’ kan utk aku (giler ape ari ari nak makan kat secret recipe or decanter kat bawah tuh mau bankrupt aku ….(ooops by the way aku opis aku kat bukit damansara, kat situ ada one old block shop building, so people who work there must have transport lah because public transport mmg susah giler nak dapat). Aku accept keje kat sini pon pasal desperate lah… company lama aku tuh facing financial problem + bos aku ni yg recommend kat opis singh nih she said that I can gain experience kat sini because Singh nih is a good consultant you can gain more experience in training. (yes I did ….. but his attitude make me sick! Mulut jahat!)

Bayangkan lepas jek 1 hari Valar berenti die dah marah aku mcm org giler….mase tu aku tgh kelam kabut nak prepare handouts utk die nyer training esok. Dah ler staff takder, pastu die bebel kat aku dekat 2 jam. Die kater aku buat keje slow….kepala hotaks die aku buat keje slow….die yg tak paham yg keje tu utk 3 org….staff tak cukup camner nak cepat…pastu tak termasuk biler machine Photostat die yg tak’ heavy duty’ tu buat hal…lagi campur pulak client yg call in tanya itu dan ini….die kater kalau aku tak perform die nak potong gaji aku…boleh ker camtu? (Aku mmg tau die tamak tapi kedekut amek job bebanyak pastu hire staff ciput jek 3 org mampus buat keje. Tu yg balik sampai kol 8 mlm ade tu 9.30 mlm pon ade) Lepas die cakap camtu kat aku…aku nekad lah mencari keje lain…kate keje aku tak bagus…tp aku nyer slide presentation tuh die guna gak utk present kat client….pastu campur lagi translation yg aku buat khas utk presentation die tuh…aper citer? Semua aku buat… aku tak paham naper die nak potong gaji aku…lain lah kat opis tu aku tak perform…aku rase dah cukup bagus dah aku contribute kat company dier tau…I put my heart into my task given. (I know that satisfied with my job, but he worries if he praise me …aku akan mintak naik gaji…dah kata Singh mmg kedekut. Tapi aku tak mintak pon naik gaji tau…walaupun aku selalu buat keje beyond his expectation and I did job for 2 person’s job. Aku tak tau lah die ni….pastu selalu berperasangka buruk ngan staff.)

Lepas kejadian tuh aku mmg berusaha keras mencari keje lain……aku tak kisah aku buat secretarial / admin’s job pon aku tak kisah. Asalkan hati aku senang. Alhamdulillah, Allah mendengar doa aku. Aku diterima bekerja di IT Company di Sentul. Hahaha……ketawa besar aku sbb dekat ngan rumah hanya mengambil masa 15 minutes sahaja utk sampai ke opis. Pastu yg paling aku suka masuk keje kol 9 am. Mmg berbaloi!

Pastu, aku pon memberi 2 week notice kepada Si Benggali itu kerana interview berjaya. Si benggali itu tersangatlah tenang muka die ketika aku memberi resignation letter itu. Die siap tanya ngan aku lagi, aku dah dapat keje ker? Aku cakap TIDAK, aku ada personal problem yg tak dpt dielakkan so aku mintak die release kan aku. Aku tau die berat nak lepaskan aku…tapi die cuba deal ngan aku….die kater “since you don’t work why you just doing part time with my company? I will give you one of my PC here then you can do presentation and translation at home.” (Tapi hati aku dah terluka…aku lepaskan aje offer die tuh sbb aku dah tak nak commit apa apa dah ngan dier… I know him…yes I really know him…tak nak pisang berbuah 2 kali). Aku ingat lagi masa tuh ari jumaat, ari isnin teros aku tak datang. Aku tak kisah aku tak dapat gaji ker aper. Sbb rezeki aku bukan di tangan die, tapi Allah yg tentukan. So aku pon menjadi housewife utk selama 3 minggu. (Best nyer dok rumah…walaupun penat melayan anak anak…tetapi hatiku senang. Tiada org yg nak marah.) (Filla apsal aku tunggu citer x-rel ko tu takder? Langsung takder mase cuti sekolah aritu? Last last aku nengok citer Jelita kat TV3….Agnes Monica sbb citer Fadilla Ibrahim ngan Anni Suhana tak disiarkan pon…hampa…tak dapat nengok kawan aku masuk TiVi. Skang aku dah keje tak dapat lah aku nengok ko masuk TiVi.

Antara gamber terakhir sebelum berenti:

Ni lah die Si benggali....




We did this training on Leadership for LIAM



But one good thing about him...he will give the best to his
clients but the staff.........hmmmmmm sedis




Aku sbnrnye sedih ngan aper terjadi..tapi kalau die boleh
control attitude die tu sikit mesti aku boleh tunggu lama lagi...

to be continued..........

4 comments:

Kasih Aleeya said...

mimie..sempat ko snap muker singh tu...hahahah... tp aku tau ko very commited bab2 keje nie.. ko slalu nak perfect apa keje pon..x mcm aku..janji siap..hahah.. apa pon.. aku happy sbb ko happy ngn keje baru!!! heheh..wei x rel aku tadi arrr..hahha..sambung nx week.. tp ko dah keje plak dah... anny suhany okeh..bukan suhana..kuakaka...

Mimie Ishak said...

silap lah pulak...lama tak jumpa si anny suhany dah tukar jadi anny suhana....kah kah kah...sesuka jek tukor nama...tu lah...aku dah keje lah pulak..kalau kamarul tak keje boleh ah die nengok...aritu die ade nengok yg radie nyer...lepas pada tuh aku tunggu yg ko nyer...tak kuar kuar pon....aduis

sheila said...

rezeki Allah ada kat memana je..

oklah tu dah dapat keje lain dr ko ngadap muka singh tu..buleh buat kene hypertension nanti...

wish u all the best

Mimie Ishak said...

thanks shiela.....

Blog Widget by LinkWithin