Thursday, May 07, 2009

Little Busy Boy & Little Drama Queen with High Fever & HKL

Weekend aritu mak aku dah planned nak buat memakan kat umah aku tp Kamarul lak takder...die gi Kedah...so family aku jek lah...kater mak aku nak sambut family birthday kitorang yg lahir bulan Feb - April..kira sekali arung lah kan....start ngan bapak aku, adik aku watie, adik laki aku ayep, aku dan juga Mother's day (mother's day tu tak silap aku 10 May tp mak aku silap die ingat 1st May...tapi bedal jek lah). So menu aritu kitorang masaklah dang mengambil bhg memasing ..mak aku buat lah pulut kuning ngan rendang daging, aku buat spaghetti ayam, butter cake dan ayam panggang...(giler kuasa walaupun anak2 aku merengek), watie buat fruit coctail. Pastu aku jemput lah cousin dan makcik aku yg tinggal berdekatan. Kitorang start dalam kul 4 pm camtulah.. Tp dalam kesibukan aku menyiapkan makanan tersebut si Ghazi dah start meragam....alamak die demam lah....patut meragam mase tuh aku dok tgh pukul cake...nasib bapak aku ader die lah dok mendodoikan si Ghazi nih sampai tertidur kat bahu bapak aku...so sempat lah aku membakar cake, buat spaghetti ayam dan perap ayam utk dibakar. Pastu tgh kitoran makan makan dalam kul 7 pm camtuh...aku cek lah suhu badan si Ghazi nih pasal die dok 'melepek' jek kat tilam tak nak bangun...mak ai...39.7 celcius.....patutlah lembik jek mamat nih....pastu mak aku kater kakak ni pon cam nak demam gak aku check skali lah si zahraa nyer suhu...38.5celcius...hrmmm semua anak aku demam....mmg cuaca aritu panas giler....bahang! ape lagi aku terus bawak kat klinik yg biasa aku bawak kat wangsa melawati. Tp oleh kerana weekend aritu adalah minggu org cuti so doctor yg biasa attend anak2 aku nih takder plak...aku rase doctor ganti kot aritu yg check anak aku tuh....mmg blur dan slow..aku yg byk tanyer die cam teragak agak...ko tau lah aku kalau tanyer mmg selagi tak puas ati aku tak berenti tanyer. dah ler tunggu lamer giler. oleh kerana suhu badan dier terlalu tinggi doctor terus bg ubat yg dimasukkan melalui buntutnyer....mase tuh Zahraa pon ade skali apa lagi die tetiba nengok adik die nangis pasal ubat tuh dimasukkan dibuntutnyer..."Mama kakak taknak buat camtu tau".....paham pulak tuh benda tu sakit. hehheh.....yg peliknyer ubat Zahraa lagi byk dari ubat Ghazi..aku pon pelik...zahraa ade antibiotik dan demam...ghazi cuma dapat ubat demam jek. aik biar betol doctor nih....aku tanye kat farmasi pon dier kater mmg yg tuh yg doctor bagi....aku siap reject lagi 1 botol ubat pasal die nak bagi aku 2 ubat yg lain brand tp function sama, iaitu selesema...(anak aku tak selesema lah wei) hihi semuanyer adalah dalam RM 56. Malamnyer aku tak senang tido sikit sikit aku bangun....sblm tido tuh pon aku dah sponge kan badan anak2 aku nih..ye lah panas tuh badan dorang....mmg tak senang tido aku...tetiba pukul 2 pagi aku tersedar lagi....aku nengok badan si Deen nih dah menggigil mcm kejang...mmg nak nangis aku aritu..nasib baik aku tido umah mak aku..pasal kamarul pegi Kedah kan...aku kejot pulak mak aku aku kater aku nak pergi HKL apa lagi mak bapak aku lah yg kena anto....aku mmg tak percayakan klinik swasta nih... mmg mase siang tuh aku dah terpk nak anta terus anak aku kat HKL tp makcik aku kater pegi swasta cepat tak tunggu lama...tak jugak lama gak aku tunggu tadi kat klinik..pada aku HKL akan mengutamakan kanak kanak kalau demam...aku sampai jek kat depan emergency area tuh terus dorang cek suhu anak2 aku...terus die rawat anak aku dulu dan spt biasa dorang masukkan lagi ubat kat buntutnyer.....sementara tunggu giliran nak jumpa doctor...baguskan...HKL dah tak macam dulu...murah jek aku bayar RM2 utk 2 orang sbb aku warganegara Malaysia. Aku dah pernah rase dah tinggal kat hospital berbayar spt ampang putri...doctor hanya datang visit patient once a day or twice..tp kalau HKL pediatric...3 - 4 times a day....mmg aku puas ati......HKL dah improved. Cuma satu jek HKL nih kite independence lah ckit dan kena bersabar pasal ramai org itu jek dan kenkadang tau lah gomen nih kan dier nyer nurse tuh mulutnyer agak lepas gak cakap tp pada aku itu tak penting pasal dorang nak yg terbaik utk kiter petua dier korang jangan kasar ngan nurse yg senior nih sbb dorang kan ade kasta hhahahah ikut pangkat kan...tp dorang baik kalu korang layan baik..promote HKL lah pulak. Ubat die pon tak kedekot dan aku hanya pergi sekali jek dah sihat anak aku. Aku cuma tau service yg HKL jek Putrajaya ngan Selayang aku rase agak poor ckit..itu apa yg aku dengar. Tp kalau aku ditakdirkan mengandung lagi aku rase aku gi HKL lagi, selagi aku rase dorang masih bagi service yg terbaik utk aku. Tak nak lah membazir sampai 7 - 8 ribu kat hospital swasta dah....pengajaran buat aku....mmg rugi...pasal ko stay pon paling lama 7 hari itupun kalau caesar kan..baik aku duduk kat HKL aku bayar cuma RM 169 (dah termasuk charges anak demam kuning selama 4 hari) tak silap aku utk bersalin normal..kalau caesar mungkin dalam RM 300 kot maximum...hihii mmg murah.


Inik ubat klinik Swasta....sgt basic ubat dier demam antibiotik dan selesema & batuk..RM 56

Ini ubat HKL, ubat demam, tonsil, ubat garam utk dehydrate, ulcer ada 2 jenis, satu sapu dalam mulut yg berperisa strawberi dan satu lagi jenis makan yg botol gelap tuh...RM 1 (ini utk Ghazi nyer ubat jek) Zahraa nyer ubat demam ngan antibiotik....tp aku tak masukkan...hihihi sekali jek pegi dah baik....baguskan.....


Kesian anak aku....gambo zahraa tak sempat amek....aku tak focus aritu kelam kabut lah..anak demam...ghazi nak dukung jek....

3 comments:

Kasih Aleeya said...

mimie..nsb dah sihat dah anak2 ko... ni kasih tgh demam plak dah.. dah 3 hari.. tp aku just bagi ubat demam biasa..ko tau kasih kalo time mkn ubat..mcm kene histeria.. biler dia histeria..aku lagik ler histeria..sama naik mak ngn anak!! hangin aku..bg mkn ubat mcm haper jer susahnyerrrr... ngn kaki ngn tgn aku skali kepit dier.. erghhh..klo mlm ni tak ok... aku nk bwk gi klinik plak.. x pon sepital teros!!!

Mimie Ishak said...

jgn biar lama lama demam...ko monitor suhu dier..skang nih dah musim demam ko.....aritu masa aku gi klinik tuh ramai bebudak yg demam panas dan di dahi mereka terdapat "kool fever" heheheh aku tak rase benda tu boleh melegakan ko tak yah membazir beli benda tuh it doesnt work pon....ko amek tuala pastu rendam ngan air yg suam suam kuku pastu ko lap jek kat badan ngan kepala kasih.....ko monitor setiap 4 hours tau....agak agak kalau lebih dari 38 celcius tuh..cecepat jumpa doctor....jgn biarkan lelama...virus tuh....huish membebel plak aku...GET WELL SOON ACIH!

happy2gether said...

Alahai sian nyer Ghazi ngan Zahraa demam....aku pon demam Mimi, siap MC 2 hari lagik...amik....actually aqil start flu dulu, so mlm dia x tido lena, mak yg jaga pon sama, tu yg aku terus demam tu...pastu skang aqil n syasya demam tapi mild tak tinggi...Alhamdulillah kami semua dah beransur pulih tinggal batuk yg degil jek...geramm aku...emm bab hosp tu no comm mana yg dkt aku terjah, tapi aku x penah pi HKL jauh dr aku, yg aku tau aku dah banned Putrajaya Hosp sbb sengsara aku deliver syasya dulu, private kat demc aku suker..sbb layanan bagus and aku senang bersalin...huhuuu takper yg penting mana yg kita selesa kan....miss u mimi!!!

Blog Widget by LinkWithin